20 Nisan 2010 Deepwater Horizon Petrol Sızıntısı - Törehan Günlükleri

popüler yazılar

Home Top Ad

Post Top Ad

8 Nisan 2025 Salı

20 Nisan 2010 Deepwater Horizon Petrol Sızıntısı

 Deepwater Horizon petrol sızıntısı, 20 Nisan 2010 tarihinde Meksika Körfezi'nde bulunan ve BP tarafından işletilen Macondo sahası'nda gerçekleşmiş bir endüstriyel felakettir. 




Deepwater Horizon sondaj kulesindeki bir mürettebat, Meksika Körfezi'nin derinliklerindeki bir keşif petrol kuyusunu kapatmak için çalışırken, bir gaz darbesi yükseldi ve sondaj borusunu büktü. Bir kaza durumunda kuyuyu kapatmak için tasarlanmış acil durum vanası, "patlama koruyucusu" arızalandı ve gaz sondaj kulesine ulaşarak 11 mürettebat üyesinin ölümüne neden olan bir patlamaya yol açtı.

Sonraki üç ay boyunca, kapatılmayan kuyu Körfez sularına 300'den fazla Olimpik yüzme havuzu büyüklüğünde petrol sızdırdı ve bu, Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en büyük petrol sızıntısı oldu. Sızıntı, 1989'daki Exxon Valdez sızıntısından 12 kat daha büyüktü.

Günümüzde, Körfez petrol üretiminin %50'sinden fazlası, Deepwater Horizon'ın yaklaşık 4.000 fit derinliğine kıyasla 4.500 fit veya daha fazla derinlikte açılan ultra derin kuyulardan geliyor. Kuyu ne kadar derinse risk de o kadar fazla: kuyu her yüz fit daha derine açıldığında, bir şirketin kendi bildirdiği bir sızıntı veya yaralanma gibi bir olayın olasılığının %8'den fazla arttığını gösterdi.

Bilim adamları, dökülmeden sonra 9.545 kilometrelik kıyı şeridinde 2,113 kilometre boyunca petrol bulduklarını ve daha önce yayınlanan tahminlerin yüzde 19’luk bir artış gösterdiğini söylemişti.


Dökülen petrolün kıyı şeridinde davranışı karmaşık bir şekilde gerçekleşti. Bunun bir kısmına temizleme ekipleri müdahale etti ve temizledi, bir kısmı doğal süreçlerle parçalandı, bir kısmı toprak içerisine sızdı, bir kısmı ise yüzeyde kaldı.

Bu döküntünün körfez üzerinde kalıcı bir etkisi olacağı kesin ki çevreciler ve bilim insanları ileride bununla ilgili kitlesel ölümlerin yaşanacağını söylüyor. Bunun yanı sıra bugün hâlâ yunuslar, su samurları, deniz kaplumbağaları ve daha birçok deniz canlısı üzerindeki etkileri de devam ediyor. Bu bölgedeki yunusların dörtte üçünden fazlasının kazadan beri doğurdukları yavruları hayatta kalamıyor.

Dünya gazetesinde 27 Haziran 2022 tarihli bir haber güncellemesine göre halen kuyudan, yapılan son hesaplamalara göre günde 60 bin değil, 100 bin varil petrolün denize aktığı kaydedildi. Aynı haberde İngiliz petrol şirketi BP, platformun çökmesinden sonra sızan petrolün şirkete maliyetinin 2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

BP'den yapılan açıklamada, henüz sızıntının sona ermediği belirtilerek, zararın artacağı kaydedildi. BP, bugüne kadar 32 bin şikayetçiye 105 milyon dolar ödendiğini de bildirdi.

BP, ABD'nin güney kıyılarındaki felaketzedelerin zararlarını tazmin etmek için 20 milyon dolar para vermeyi kabul etmişti.


Atila Kaya




https://www.nationalgeographic.com/science/article/bp-oil-spill-still-dont-know-effects-decade-later


https://www.yesilist.com/petrol-dokuntuleri-etkileri-ve-deepwater-horizon-asla-unutma-ve-affetme/


https://www.dunya.com/dunya/bp-petrol-sizintisinin-maliyeti-2-milyar-dolar-haberi-117982

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad