18 Şubat 1856 Islahat Fermanı - Törehan Günlükleri

popüler yazılar

Home Top Ad

Post Top Ad

2 Şubat 2025 Pazar

18 Şubat 1856 Islahat Fermanı

 Islahat Fermanı

Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminde, devleti yıkılmaktan kurtarmak amacıyla siyasi, hukuki ve toplumsal alanlarda köklü değişiklikler yapılmasını öngören 1856 tarihli Islahat Fermanı, Sultan Abdülmecid döneminde ilan edilmiştir. Tanzimat Fermanı'nın devamı niteliğinde olan bu ferman, büyük ölçüde Avrupa devletlerinin baskısıyla hazırlanmış ve Kırım Savaşı'nı sona erdirecek Paris Antlaşması'nda Osmanlı'nın diplomatik avantaj sağlamasını hedeflemiştir.



Ferman, gayrimüslimlere daha geniş haklar tanıyarak Osmanlı'daki ayrılıkçı hareketleri yatıştırmayı, toplumda eşitliği güçlendirmeyi ve Batılı devletlerin Osmanlı'nın iç işlerine karışmasını engellemeyi amaçlamıştır. Ancak, Batılı ülkelerin desteğini alabilmek için verilen ekonomik imtiyazlar ve artan dış borçlar Osmanlı'yı yarı sömürge bir duruma düşürmüş, beklenen reformlar ise toplumsal ikilemleri ve ekonomik sorunları derinleştirmiştir.

Fermanın temel amacı, "Osmanlıcılık" ideolojisi çerçevesinde dil, din, ırk ayrımı yapmadan bir Osmanlı milleti oluşturmak ve toprak bütünlüğünü korumaktır. Ancak, Batı tarzı reformlar ile geleneksel kurumlar arasında çatışmalar yaşanmış ve bu reformlar, devleti kurtarmak yerine sorunları daha da artırmıştır.



Kaynakça

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Islahat_Ferman%C4%B1

Hazırlayan

Elif Beyza Keçeci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad