“Hedefime varamadım. Harekât başarısızlıkla sonuçlanmıştır” Hamilton.
Avrupa’da sanayi devrimi ile birlikte başlayan sömürgecilik ve pazar arayışı yarışı 1914 tarihinde Dünya’yı kuşatan bir Cihan Harbine dönüşmüştür. Osmanlı Devleti bu savaşta Müttefik Devletler safında yer almış ve aldığı yenilgiler sonrası savaş sonunda tarih sahnesinden çekilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin bu süreçte yaptığı en şiddetli ve önemli savaş Çanakkale Savaşlarıdır.
İki taraf içinde büyük mücadeleye sahne olan, yaklaşık bir yıl boyunca devam eden savaş, Türk tarafı için tam bir ölüm kalım savaşıdır.
Muharebe esnasında dönem dönem zor durumlara düşen İngiliz cephe komutanı General Hamilton, ... Londra’ya “Hedefime varamadım. Harekât başarısızlıkla sonuçlanmıştır” şeklinde işgalcilerin durumunu dile getiren raporlar sunmaktadır.
Mücadele o kadar şiddetli devam etmektedir ki,
"Binbaşı Sabri Bey’in ifadesi ile 'Senelerden beri rengini muhafaza eden denizin rengi millet fedailerinin kurşunları ile düşman cesetlerinden boşalan kanla' değişmiş kırmızıya dönmüştür."
Ağustos ayının sonlarına doğru ... General Hamilton’un yerine General Monro getirilmiştir. General Monro 31 Ekim’de: ...“Gelibolu Yarımadası’nı teftiş ettikten sonra şu sonuçlara vardım. Yarımada üzerindeki kıtalar, Avustralya ve Yeni Zelenda Kolordusu müstesna, subaylarının tecrübesizliği ve birçok birliğin mecalsiz bir hale gelmesi yüzünden devamlı bir teşebbüs yapmak kudretinde değillerdir. Ordumuz yalnız sahili tutmaktadır. Türkler ise zaptı mümkün olmayan siperlerinde arazinin bütün faydalarına sahip ve her türlü hareketlerimizi tamamıyla gören hâkim mevzilere sahip bulunuyorlar. Türkler çok kuvvetli ve her türlü çıkarma hareketlerini karşılayacak zamana sahip olduklarından artık bir baskın çıkarma düşünülemez. Havaların bozulması takviye kıtalarının da çıkarmasına engel olacak ve topçu cephesinin muntazam ikmal işini bozacaktır. Bu sebeplerden Türk mevzilerine yapılacak yeni bir teşebbüsün başarılı olacağına kâni değildim. Türk mevzileri günden güne genişlemekte ve kuvvetlenmektedir. Yalnız askeri sebeplere dayanmak üzere, gün geçtikçe subay ve erât sayısında ortaya çıkan büyük boşluklar ve Türkleri bugünkü hatlarından söküp atmanın imkânsızlığı dolayısı ile Gelibolu Yarımadası’nı tahliye etmeyi tavsiye ederim.”
Böylece İtilaf Devletleri'nin ve başı çeken İngiltere'nin 19 Şubat 1915'te başlattığı saldırı, önce denizde 18 Mart 1915 tarihinde ağır bir yenilgi ile sonuçlanmış, ardından Gelibolu'ya karadan asker çıkararak devam eden kara savaşı, 9 Ocak 1916 tarihinde kahraman Türk ordusu ve başarılı komutanlarının kazandığı zaferle tamamen sona ermiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder