7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası - Törehan Günlükleri

popüler yazılar

Home Top Ad

Post Top Ad

28 Aralık 2024 Cumartesi

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası

 




BEYAZ BASTON ENGELLİLER GÜNÜ

BEYAZ BASTONUN TARİHÇESİ VE ÖNEMİ NEDİR?: 1931 yılında BBC radyosu tarafından beyaz bastonun görme engellileri temsil eden bir sembol olarak kabul edilmesi önemlidir. O yıllarda ABD de Lions kulübü tarafından siyah bastonun sürücüler tarafından fark edilmediği için beyaz renge boyanması gerektiği deklare edilir . 

AMAÇ VE KAPSAMI NEDİR?: Engelli bireylerimizin haklarını savunmak ve onların yaşam kalitesini artırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle dolu bir hafta olarak kutlanmaktadır. 

BEYAZ BASTONNUN KULLANIM AMACI NEDİR?: James Biggs tarafından öncülük edilerek tanıtılan ve 1931 yılında küresel bir hareketin sembolü haline gelen beyaz baston görme engelli bireylerin güvenli ve bağımsız biçimde hareket etmelerini sağlamaktadır ayrıca taşıyıcısının görme engelli olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul etmektedir . 
1921 yılında trafik kazası sonucunda kör olan Londralı bir fotoğraf sanatçısının, çevresindekilerin kör olduğunu anlamasını ve dikkat çekmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlar ve simgeleştirir. Bu nedenle dünyada her yıl 7_14 Ocak tarihleri arasında beyaz baston engelliler haftası olarak kullanılmaktadır. 

GÖRME ENGELLİLER İÇİN ÖZEL EĞİTİM VEREN KURUMLAR HANGİLERİDİR?: Ülkemizde Adana Ankara Çanakkale Urfa Erzurum Kayseri Kahramanmaraş Konya Niğde İzmir Tokat Diyarbakır olmak üzere görme engelli çocuklarının okuyabileceği 16 adet Körler okulu bulunmaktadır. 

GÖRME ENGELLİLER KAÇA AYRILIR?: Görme yetersizliği genel olarak hiç görmeyenler ve az görenler olarak iki gruba ayrılır bu gruplar görme yetersizliği derecesi doğrultusunda tanımlanmaktadır. Görme engelli kişiler için genellikle 6 noktalı tabiri kullanılır fakat bunun nedenini çoğu kişi bilmez Görme engelliler kabartmalı yazıları okudukları için onlar normal yazıları okuyamazlar kabartma yazılar için de genellikle ayrı bir kodlama dili kullanılmaktadır.

HAZIRLAYANLAR
MERVE DOĞAÇ
CEMRE SU KULAK


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad