MÖ 11 Haziran 1184 Truva Savaşı - Törehan Günlükleri

popüler yazılar

Home Top Ad

Post Top Ad

12 Haziran 2025 Perşembe

MÖ 11 Haziran 1184 Truva Savaşı

 Truva Savaşı, Yunan Mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. 




Tanrıların Müdahalesi 

 Truva Savaşı’na tanrılar da müdahale etti. Yunan tarafına Athena, Hera, Poseidon, Hephaistos, Hermes ve Thetis; Truva tarafına ise Apollon, Afrodit, Ares ve Leto destek verdi. Sevdikleri savaşçıları korudular, savaşın gidişatına yön verdiler. 

 Truva Ordusu 

 Kral Priamos liderliğinde Truva ordusu, Anadolu ve çevresinden pek çok müttefik halktan destek aldı. Hektor, Aeneas, Sarpedon gibi önemli kahramanlara sahiplerdi. Truva tarafına tanrılar da yardım etti. 

 Önemli Çarpışmalar 

 Truva kuşatması uzun sürdü çünkü şehir tanrılar tarafından yapılmış sağlam surlarla çevriliydi. Savaş sadece surlar önünde değil, Truva ovalarında da yapıldı. En önemli olaylar savaşın son yılında yaşandı. 

 Paris - Menelaos Düellosu 

 Paris ile Menelaos teke tek dövüştü. Menelaos üstün geldi ama Afrodit Paris’i kurtarıp sarayına taşıdı 

 Hektor - Aias Düellosu 

 Eşit güçte geçen düelloda gece bastırınca taraflar onurlu bir şekilde ayrıldı. Karşılıklı hediyeler verdiler. 

 Yunan Gemilerine Saldırı 

 Hektor, Yunan gemilerine saldırarak onları zor durumda bıraktı. Poseidon ve Apollon’un müdahaleleriyle savaş bir ileri bir geri gitti. 

 Patroklos’un Düşüşü 

 Akhilleus savaşa katılmayı reddetti. Patroklos onun zırhını giyerek savaşa girdi ama Truva surlarına kadar ilerleyince Apollon’un müdahalesiyle Hektor tarafından öldürüldü. 

 Akhilleus’un Yeni Zırhı 

 Patroklos’un ölümü üzerine öfkelenen Akhilleus, annesi Thetis’in yardımıyla Hephaistos’a özel bir zırh yaptırdı. Parlayan zırhıyla savaşa döndü ve Truva ordusunu bozguna uğrattı. 

 Hektor - Akhilleus Düellosu 

Akhilleus, Hektor’u şehir surlarının önünde kovalayıp öldürdü. Cesedini kampına sürükledi. Ancak daha sonra Priamos’un isteğiyle cesedi geri verdi. 

 Truva Atı ve Zafer 

 Akhilleus öldükten sonra savaş devam etti. Odysseus’un fikriyle dev bir tahta at yapıldı, içine askerler gizlendi. At Truva’ya hediye gibi sunuldu. Gece askerler attan çıkıp kapıları açtı, şehir yakıldı ve halkı ya öldürüldü ya da köleleştirildi. 

 Sanat ve Edebiyatta Truva Savaşı 

 Truva Savaşı, Aeschylus, Euripides ve Virgil gibi yazarların eserlerine konu oldu. Heykel ve seramik sanatında sahneleri sıkça resmedildi. Savaş, onurlu bir geçmişin ve kahramanlığın sembolü haline geldi. 

 Arkeolojide Truva 

 Kazılar, Homeros’un anlattığı Truva’nın varlığını büyük ölçüde doğruladı. Truva VI dönemi (M.Ö. 1750–1300) en güçlü adaydır. Sur kalıntıları ve savaş izleri bu dönemde büyük bir çatışma yaşandığını gösteriyor. Ancak gerçek savaşın boyutları mitolojik anlatımdan daha küçük olabilir.



https://www.worldhistory.org/trans/tr/1-10357/troya-savasi/


Elif Beyza KEÇECİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad